رابطه بین تغذیه و عملکرد غدد
کمبود مواد مغذی ممکن است منجر به اختلال در عملکرد غدد درون ریز شود. به عنوان مثال میتوان از اثر فیزیولوژیکی انسولین و هورمون رشد نام برد. این غده در کنترل کلیه عملکردهای بدن مانند رشد و تکامل سلولی، متابولیسم، عملکردهای جنسی و خلق و خو موثر است.
هورمون تیروئید
غده تیروئید بخشی از سیستم غدد درون ریز است و هورمون هایی ترشح می کند که بسیاری از عملکردهای ارگانیسم را کنترل می کنند. هورمون های تیروئید اساساً رشد و تکامل، عملکردهای شناختی و متابولیسم انرژی را تنظیم می کنند.
مشکلات ناشی از عملکرد نامناسب غده تیروئید می تواند منجر به بسیاری از اختلالات شود:
پرکاری تیروئید (تولید بیش از حد هورمون های تیروئید)، کم کاری تیروئید (تولید کم هورمون های تیروئید) دو مشکل رایج هستند. بزرگ شدن غده تیروئید می تواند باعث گواتر، سرطان تیروئید، گره های تیروئید و تیروئیدیت (التهاب غده تیروئید) شود. بیماری هاشیموتو یک بیماری خودایمنی است که زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی آنتی بادی هایی علیه غده تیروئید تولید کند.
کم کاری تیروئید ممکن است منجر به خستگی، افزایش وزن، ریزش مو، فراموشی و حتی افسردگی شود. برعکس، پرکاری تیروئید می تواند باعث اضطراب شدید، بی خوابی، کاهش وزن با وجود اشتهای خوب و تاکی کاردی شود. بیماری های تیروئید ممکن است در ابتدا حیاتی به نظر نرسند. اما اثرات آنها – از جمله چاقی یا کاهش وزن، تپش قلب، فراموشی، یا افسردگی می تواند منجر به کیفیت پایین زندگی شود.
با استفاده از یک رژیم غذایی متعادل می توانید خطر ابتلا به مشکلات تیروئید را کاهش دهید.
رژیم غذایی کافی و متعادل را حفظ کنید
تغذیه متعادل برای حفظ عملکردهای متابولیک، حفظ وزن ایدهآل بدن و پیشگیری از بیماری های مزمن ضروری است. رژیم غذایی متعادل، مقادیر کافی مواد معدنی مانند ید و سلنیوم را فراهم می کند که هورمون های تیروئید را تولید و آزاد می کند. مصرف حداقل 2 لیتر (8 تا 10 لیوان) آب در روز با تنظیم هضم و گردش خون به حمایت از عملکرد غده تیروئید کمک می کند.
خوردن ماهی را فراموش نکنید
غذاهایی مانند ماهی، غذاهای دریایی، دانه های کتان و گردو منابع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. ماهی و غذاهای دریایی بهترین منابع ید و سلنیوم هستند که از ساختار هورمون تیروئید حمایت می کنند. اسیدهای چرب امگا 3 می توانند در محافظت در برابر بیماری های قلبی عروقی و دیابت که اغلب در افراد مبتلا به مشکلات تیروئید دیده می شود، موثر باشند. خوردن ماهی، ترجیحا ماهی چرب، دو بار در هفته به دریافت ید، سلنیوم و اسیدهای چرب امگا 3 کمک می کند.
فیبر کافی دریافت کنید
فیبر غذایی موجود در غذاها در برابر جذب در روده کوچک مقاوم است. یک رژیم غذایی متعادل که شامل میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل است، روزانه 25 تا 30 گرم فیبر توصیه شده را تامین می کند. مصرف کافی فیبر در حفظ عملکرد تیروئید که از بیماری های قلبی عروقی یا دیابت مرتبط با بیماری های تیروئید محافظت می کند بسیار مهم است.