باروری و تغذیه:
حدود 15 درصد از زوج ها ناباروری در طول یک سال را تجربه می کنند. درمان پزشکی برای اختلال در باروری در حال افزایش است.
با این حال، عوامل سبک زندگی از جمله تغذیه می تواند به طور قابل توجهی بر باروری زنان و مردان تأثیر بگذارد. خوب غذا خوردن می تواند به مکمل درمان های پزشکی کمک کند. در زیر چند پیشنهاد وجود دارد که می تواند توانایی بدن شما را برای باردار شدن افزایش دهد.
داشتن وزن مناسب
کمبود وزن و اضافه وزن تاثیر قابل توجهی بر باروری داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد که زنانی که BMI سالم بین 20 تا 24 دارند، راحت تر باردار می شوند، در حالی که زنان با BMI بیشتر از 25 ممکن است برای باردار شدن دچار مشکل شوند. اضافه وزن با هورمون های باروری تداخل می کند و می تواند شانس موفقیت فناوری کمک باروری (ART) مانند IVF را کاهش دهد. برای کمک به دستیابی به وزن مطلوب، تغذیه سالم و ورزش را در سبک زندگی خود بگنجانید.
مصرف چربی خوب
چربی های ترانس بر باروری و سلامت کلی در مردان و زنان تأثیر منفی می گذارد. از غذاهای حاوی چربی ترانس از جمله روغن های هیدروژنه، تنقلات بسته بندی شده، محصولات پخته شده، غذاهای سرخ شده، شورتنینگ و برخی مارگارین ها اجتناب کنید. 2 بار در هفته از چربی های غیراشباع مفید برای قلب مانند آووکادو، روغن زیتون، مغزها (بادام و گردو)، دانه ها و ماهی های چرب از جمله ماهی های غنی از امگا 3 (فکر کنید ماهی آزاد) استفاده کنید.
تمرکز بر روی مصرف پروتئین های گیاهی
تحقیقات نشان می دهد که جایگزینی منابع پروتئینی گوشت با منابع گیاهی پروتئین، خطر ناباروری را کاهش می دهد. روی منابع گیاهی و غنی از کولین پروتئین از جمله لوبیا، عدس، سویا، آجیل، دانه ها و کینوا تمرکز کنید. تخم مرغ و 2 تا 3 وعده ماهی غنی از امگا 3 در هفته نیز توصیه می شود.
مصرف غلات کامل
غلات کامل به تثبیت قند خون برای جلوگیری از نوسانات هورمونی که می تواند باروری را مختل کند کمک می کند. مصرف بیشتر غلات کامل با شانس بیشتری برای تولد زنده همراه است. سعی کنید از کربوهیدرات های تصفیه شده (نان سفید، ماکارونی، غلات شیرین، نوشابه، آب میوه ها و کلوچه ها) پرهیز کنید و بیشتر غلات کامل (نان های سبوس دار، غلات، پاستا، میوه های کامل و لوبیا) مصرف کنید.
مصرف میوه ها و سبزیجات رنگی
خوردن غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان می تواند به افزایش نرخ تولد زنده در زوج هایی که تحت ART قرار می گیرند، به ویژه برای مردان کمک کند. آنتی اکسیدان ها عبارتند از ویتامین C موجود در مرکبات، ویتامین E موجود در تخمه آفتابگردان و بتا کاروتن موجود در سبزیجات نارنجی رنگ مانند سیب زمینی شیرین و هویج.
مصرف ماهی
غذاهای دریایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3، پروتئین، کلسیم، ویتامین D و آهن هستند. خوردن غذاهای دریایی قبل و در دوران بارداری 2 تا 3 بار در هفته توصیه می شود. از ماهی های پر جیوه مانند شاه خال مخالی، کوسه، کاشی ماهی، ماهی تن درشت چشم و اره ماهی پرهیز کنید. ماهی های کم جیوه عبارتند از: گربه ماهی، صدف، ماهی قزل آلا …
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد آهن موجود در میوه ها، سبزیجات، لوبیا، غلات غنی شده و مکمل ها (آهن غیر هم) شانس باروری را بهبود می بخشد، در حالی که آهن موجود در پروتئین حیوانی (هم آهن) ممکن است خطر ناباروری را افزایش دهد. همچنین نشان داده شده است که آهن خطر ناباروری را کاهش می دهد، بنابراین مصرف مولتی ویتامین همراه با آهن را در نظر بگیرید یا مقادیر بیشتری از منابع غذایی آهن غیر هم مصرف کنید. ترکیب غذاهای غنی از آهن با ویتامین C می تواند به افزایش جذب کمک کند.
مصرف ویتامین
برای کمک به پیشگیری از نقایص مادرزادی، توصیه می شود که ویتامین دوران بارداری با 400 میکروگرم اسید فولیک در طول بارداری مصرف شود. علاوه بر این به افزایش باروری و نرخ تولد زنده در ART کمک می کند. دوزهای بالاتر از این توصیه همراه با مصرف اضافی ویتامین B12 ممکن است بیشترین فواید را داشته باشد.
عدم مصرف شیر بدون چربی
این مورد نادری است که محصولات لبنی پرچرب مورد توجه قرار گیرند. برخی تحقیقات نشان می دهد که وقتی چربی برای تولید شیر بدون چربی حذف می شود، تعادل هورمون ها در شیر تغییر می کند. روزانه 2 وعده لبنیات با شیر کامل (1/2 فنجان پنیر پرچرب، 1 فنجان شیر کامل، یک تکه پنیر، یک فنجان ماست پرچرب) مصرف کنید. با این حال، به مردان توصیه می شود از لبنیات کم چرب استفاده کنند که به افزایش باروری آنها کمک می کند.
مصرف غذاهای حاوی سویا
مصرف سویا به زوج هایی که برای باردار شدن تلاش می کنند کمکی نمی کند یا به آنها آسیب نمی رساند. ایزوفلاون ها نسخه های گیاهی استروژن هستند و مصرف این ترکیبات باعث افزایش نرخ تولد زنده در ART می شود. از غذاهای غنی از ایزوفلاون ها می توان به حبوبات، نخود، لوبیا، بادام زمینی و آجیل اشاره کرد. سعی کنید از منابع غلیظ سویا از مکمل ها، نوشیدنی های پروتئین سویا و نوارهای پروتئین سویا خودداری کنید.
مصرف روزانه ویتامین D
حدود نیمی از کل جمعیت ایالات متحده دچار کمبود ویتامین D هستند. کمبود این ویتامین در بدن با احتمال کمتر بارداری مرتبط است. مصرف روزانه توصیه شده 400 تا 800 واحد بین المللی در روز است و این امر با مصرف غذاهایی مانند زرده تخم مرغ، ماهی قزل آلا، روغن کبد ماهی و شیر غنی شده و یا قرار گرفتن در معرض 5 تا 10 دقیقه در روز در معرض نور خورشید قابل دستیابی است.
عدم مصرف الکل
زنانی که مشروبات الکلی مصرف می کنند شانس بیشتری برای تجربه ناباروری دارند. الکل همچنین کیفیت اسپرم را در مردان کاهش می دهد. سعی کنید هنگام تلاش برای باردار شدن از الکل اجتناب کنید. از نوشیدنی های غیر الکلی مانند آب خیار، لیمو، سیب گازدار و … استفاده نمایید.
مصرف کافئین در حد اعتدال
قهوه در حد اعتدال (2 تا 3 فنجان در روز) در دوره ای که قصد بارداری دارید خوب است. اما سعی کنید کافئین خود را به 3 فنجان در روز محدود کنید، زیرا کافئین اضافی با سقط جنین مرتبط است. حتما از مصرف نوشابه های کافئین دار که قند بالایی دارند خودداری کنید.